středa 16. května 2012

Růžové makronky s bílou banánovou čokoládou

Ahoj, dnes se konečně podělím o slibovaný návod na makronky. Pokud se vám napoprvé nepodaří tak, jak by měly, nezoufejte, mi se podařily až na stopadesátý pokus. :) Dobře, tolik ne, ale asi pátý pokus. :D Původní recept je z Proženy.cz, ale upravila jsem si ho podle zkušenosti a funkčnosti. :)

Nuže, začněmež!
Na hmotu ("těsto") budeme potřebovat:

130 g moučkového cukru

110 g mandlové mouky (pokud nemůžete sehnat, lze si také mandle rozemlít, ale pozor - nechte je dobře proschnout)
2 bílky
65 g cukru krupice
červené barvivo
růžovou vodu

Na náplň:

50 ml 35% šlehačky
100 g bílé čokolády
banánovou příchuť a/nebo trochu banánového likéru

Nejprve smícháme moučkový cukr a mandlovou mouku - pokusíme se, aby tam nebyly příliš velké hrudky. Dáme je stranou do mísy.


Poté v jiné míse vyšleháme bílky s moučkovým cukrem v tuhý sníh, přidáme barvivo.


A teď důležitá věc. V originálním receptu (s malinovým likérem) píšou, že se má přidat likér do bílků a pak to zamíchat do mouky s cukrem. Není to tak - bílky musí zůstat tuhé, takže je nesmíme rozředit likérem, či naší růžovou vodou! Jinak to dopadne takhle - v konečné hmotě budou hrudky, pořádně nevyschne ani za 7 hodin a z makronků budou spíše sušenky se špičkou na povrchu (po asi dvou dnech, kdy se rozleží v ledničce, nakonec mají makronkovitou texturu a jsou měkké, takže kdyby se vám to stalo, nezoufejte, dokončete dílo a počkejte, jestli se rozleží. :))

Takže - růžovou vodu nalijeme do připravené mouky s cukrem a pořádně promícháme. Potom pomalu přimícháme bílky.

 No a teď už nastříkáme na plech a necháme asi 4-5 hodin schnout. Pečte je až ve chvíli, kdy se vám do makrónků nebude propadávat prst (při jemném zatlačení). Vyschlé makronky by měly být hladké a lesklé.



Předehřejeme si troubu na 140°C a pečeme 10-12 minut. Většinou je to spíše 12 minut. A nejlepší částí pečení je pozorování, jak se makronky zvedají. :) Jak poznáme, že jsou hotové? Až začnou zespodu lehounce zlátnout, je čas!


Upečené makronky necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.

Ve vodní lázni krátce povaříme smetanu a do ní nalámeme čokoládu, kterou necháme za stálého míchání rozpustit. Necháme vychladnout a poté přidáme příchuť/likér.


 A teď už zbývá všechno spojit dohromady! :)


Takhle by měly vypadat zespodu

A máme hotovo! Dobrou chuť! :)

Pokud je budete zkoušet, dejte vědět, jak dopadly! A nezapomeňte přidat fotky. :)


1 komentář: